Топ унікальних страв в історії Кривого Рогу

Топ унікальних страв в історії Кривого Рогу

Що їли криворіжці 100 років тому — для history.1kr.ua розповідають «Невгамовні гідеси»

130 років тому відкриття Гданцівського чавуноливарного заводу на Криворіжжі було справжньою подією. На відкриття приїхали найповажніші рудопломисловці та гірничі інженери з різних країн. Для поважних гостей і меню на відкритті було особливе. Серед пиріжків і супу-пюре «По-царськи» можна було обрати й осетра «По – криворізьки», от тільки до наших часів рецепт цієї локальної страви до нас не дійшов.
У газеті «Червоний гірник» в 1958 році згадувалась фірмова страва «м'ясо тушковане по-криворізьки» від кухаря та завідуючого рестораном «Металург» Федора Сьомки. Ця страва була презентована навіть на кількох кулінарних виставках. 
А в 1961 році Соьмка доповнив меню ресторану ще двома фірмовими стравами:  салатом «Металург і борщем «по-криворізьки»». У світі відомо понад 365 рецептів борщу, а почесне місце займає саме борщ «по-криворізьки». Унікальний він тим, що пісний і подається холодним, температурою нижче 14 градусів. 
Ймовірно, назва і подальший спосіб подачі пов’язані з тим що господині на Криворіжжі готували на «тормозок» рудокопам та шахтарям гарячий борщ, але ті уже в обідню перерву смакували його холодним. Рецепт борщу по-криворізькі шукайте у коментарях. А які унікальні криворізькі страви знаєте ви? Пишіть у коментарях! 

Джерело обкладинки: фейсбук-спільнота «Криворізька старовина». Публікація підготовлена разом із криворізьким туристичним клюбом «Невгамовні гідеси». Спецпроєкт «Хроніки Кривого Рогу», який history.1kr.ua реалізовує разом із місцевими гідами, покликаний популяризувати історію Криворіжжя й розповісти про неї в легкій та цікавій формі. У відео серії «Хроніки Кривого Рогу» ви дізнаєтеся, чим займались криворіжці 200, 100 50 і так далі років тому. Матеріали до теми про траснпорт зібрала гідеса Валентина Серьогіна. Використана література:
1. «Українська національна кухня» Безусенко Л.М. (ред.-уклад.) Українська національна кухня. — Україна, Донецьк: Сталкер, 2002. — 288 с. — (Кулінарія). — ISBN 966-596-462-3.
2. Доцяк В.С. Українська кухня. Підручник. — Вид. 2-ге, перероб. та доп. / В.С. Доцяк. — Львів: Оріяна-Нова, 1998. — 558 с. — ISВN 5-8326-0062-2. 
3. Рукавицын И.А. Кривой Рог в открытках и фотографиях. – К.: Книга-плюс, 2012. – 128 с.
4. Рукавицын И.А. Исторический путеводитель по Почтовой (1917-2017)/ Под ред..Ищенко Н.И. К:Книга-плюс, 2017.-168с.

Якщо ви побачили помилку у тексті або хочете додати інформації з теми від себе, не соромтесь писати у коментарях або нам у чат-бот. Ми радо опрацюємо інформацію і додамо її у публікацію. Досліджуймо історію міста разом!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Додати коментар

Поділитися у соцмережах

Пов’язані матеріали

Фото на тему

Профілакторій рудника «Більшовик»

Засипане русло річки "Саксагань"

Біля ріки Саксагань, початок 50-х - початок 60-х років ХХ століття

Вид з проспекту Гагаріна на площу Горького, 1979 рік

Залізнична станція "Вечірній Кут", 1893

Відео на тему

РЕТРО | Селище Авангард СТАРІ ФОТО

Коментарі до статті

Немає комментарів

Додати коментар

Вас може зацікавити

Історія єврейської землеробської колонії Інгулець поблизу Кривого Рогу

У матеріалі «Першого Криворізького» — повна розшифровка інтерв’ю доцента кафедри соціально-гуманітарних наук ДУЕТ Романа Шляхтича, який готує до публікації монографію про Голокост на Криворіжжі й погодився розказати нам про історію однієї з найбільших місцевих єврейських колоній.

Як Кривий Ріг виглядав під час окупації (1941-1944 роки)

Кривий Ріг був окупований німцями понад 920 днів. Показуємо фото, як виглядало місто та його жителі під час окупації

Як з'явився театр Шевченка

Будівництво почалося у 1946 році, і дуже затягнулося через проблеми з документацією, нестачу коштів і робочих.