Топ унікальних страв в історії Кривого Рогу

Топ унікальних страв в історії Кривого Рогу

Що їли криворіжці 100 років тому — для history.1kr.ua розповідають «Невгамовні гідеси»

130 років тому відкриття Гданцівського чавуноливарного заводу на Криворіжжі було справжньою подією. На відкриття приїхали найповажніші рудопломисловці та гірничі інженери з різних країн. Для поважних гостей і меню на відкритті було особливе. Серед пиріжків і супу-пюре «По-царськи» можна було обрати й осетра «По – криворізьки», от тільки до наших часів рецепт цієї локальної страви до нас не дійшов.
У газеті «Червоний гірник» в 1958 році згадувалась фірмова страва «м'ясо тушковане по-криворізьки» від кухаря та завідуючого рестораном «Металург» Федора Сьомки. Ця страва була презентована навіть на кількох кулінарних виставках. 
А в 1961 році Соьмка доповнив меню ресторану ще двома фірмовими стравами:  салатом «Металург і борщем «по-криворізьки»». У світі відомо понад 365 рецептів борщу, а почесне місце займає саме борщ «по-криворізьки». Унікальний він тим, що пісний і подається холодним, температурою нижче 14 градусів. 
Ймовірно, назва і подальший спосіб подачі пов’язані з тим що господині на Криворіжжі готували на «тормозок» рудокопам та шахтарям гарячий борщ, але ті уже в обідню перерву смакували його холодним.

Рецепт борщу по-криворізьки:

400 г буряків
400 г картоплі
400 г капусти
100 г квасолі
100 г червоного болгарського перцю
60 г кореня петрушки
75 г моркви
100 г цибулі
3 л води
2 ст. л. томатної пасти
2 ст. л. рослинної олії
1 ст. л. борошна
20 г петрушки
100 г сметани
Сіль на смак
Чорний мелений перець на смак

Квасолю перед приготуванням потрібно замочити на кілька годин, краще на ніч.
Ставимо квасолю на вогонь і готуємо кілька годин. Перевірити готовність, можна діставши одну штучку і розім'явши вилкою чи пальцями. Боб повинен бути м'яким, але не розваритися. Залишаємо квасолю у відварі.
Картоплю нарізаємо кубиками. Перець – соломкою. Корінь петрушки – на кілька шматочків. Моркву та буряк – соломкою.
Нарізаємо цибулю невеликими кубиками та обсмажуємо на слабкому вогні до прозорості.
На іншій сковороді розігріваємо рослинну олію, додаємо томатну пасту та оцет - тушкуємо 10-15 хвилин до напівготовності. Додаємо моркву та обсмажуємо ще 5-7 хвилин. Солимо і перчимо.
Три літри води закип'ятити, додати картоплю та капусту - варити 10-15 хвилин. Додаємо квасолю з відваром, перець, буряк, моркву, корінь петрушки та цибулю.
Борошно пасеруємо на сковороді, розбавивши невеликою кількістю води, додаємо в каструлю - готуємо 5-7 хвилин.
Під кінець солимо і перчимо блюдо.
Подаємо гарячим або холодним зі сметаною та дрібно нарізаною зеленню петрушки.

 А які унікальні криворізькі страви знаєте ви? Пишіть у коментарях! 

Джерело обкладинки: фейсбук-спільнота «Криворізька старовина». Публікація підготовлена разом із криворізьким туристичним клюбом «Невгамовні гідеси». Спецпроєкт «Хроніки Кривого Рогу», який history.1kr.ua реалізовує разом із місцевими гідами, покликаний популяризувати історію Криворіжжя й розповісти про неї в легкій та цікавій формі. У відео серії «Хроніки Кривого Рогу» ви дізнаєтеся, чим займались криворіжці 200, 100 50 і так далі років тому. Матеріали до теми про траснпорт зібрала гідеса Валентина Серьогіна. Використана література:
1. «Українська національна кухня» Безусенко Л.М. (ред.-уклад.) Українська національна кухня. — Україна, Донецьк: Сталкер, 2002. — 288 с. — (Кулінарія). — ISBN 966-596-462-3.
2. Доцяк В.С. Українська кухня. Підручник. — Вид. 2-ге, перероб. та доп. / В.С. Доцяк. — Львів: Оріяна-Нова, 1998. — 558 с. — ISВN 5-8326-0062-2. 
3. Рукавицын И.А. Кривой Рог в открытках и фотографиях. – К.: Книга-плюс, 2012. – 128 с.
4. Рукавицын И.А. Исторический путеводитель по Почтовой (1917-2017)/ Под ред..Ищенко Н.И. К:Книга-плюс, 2017.-168с.

Якщо ви побачили помилку у тексті або хочете додати інформації з теми від себе, не соромтесь писати у коментарях або нам у чат-бот. Ми радо опрацюємо інформацію і додамо її у публікацію. Досліджуймо історію міста разом!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Додати коментар

Поділитися у соцмережах

Пов’язані матеріали

Фото на тему

Готель «Металург»

Вулиця Костенко

Кінотеатр "Космос" на Соцмісті

Гданцівка. Біля будівлі ПТУ №8

Шахта Тернівська (до декомунізації — імені Леніна)

Відео на тему

РЕТРО | Селище Авангард СТАРІ ФОТО

Коментарі до статті

Немає комментарів

Додати коментар

Вас може зацікавити

Горизонти джазу: що відомо про музичний фестиваль джазу у Кривому Розі

Масштабний міжнародний фестиваль "Горизонти Джазу", організований Олександром Гебелем у Кривому Розі. Про історію фестивалю, видатних особистостей, міські легенди, теперішнє життя учасників фестивалю та сучасний розвиток джазу у Кривому Розі.

Про юних підпільників школи №15 Кривого Рогу

З 15 серпня 1941-го року Кривий Ріг був окупований німцями. Майже одразу тут виникла підпільна комсомольсько-молодіжна організація юнака на ім'я Микола Решетняк

Які "зеки" відбудовували Кривий Ріг

«Зеки» - з російської «заключенные», люди, яких було засуджено й ув’язнено за ті чи інші провини, злочини. Міф про «зеків» зручний, ним легко пояснюється і явище криворізьких «бігунів» у 1990-х, і сумнівна всеукраїнська «першість» за кількістю наркозалежних, і загалом складна криміногенна ситуація в місті.